Valgus deformare a articulațiilor genunchilor: tratamentul patologiei

Valgus deformare a articulațiilor genunchilor este curbura a membrelor inferioare în formă de litera X. Patologie este mai frecvent întîlnită la copii și persoanele în vârstă. Curbura picioarelor cu timpul progresează, provocând schimbări ireversibile articular și a țesutului muscular. Boală mai ușor se pretează la terapie la un stadiu incipient, de aceea este extrem de important să nu se pierde nici un moment și de a începe tratamentul valgus cât mai repede posibil.

deformare-articulații

Cum arata?

Pentru valgus deformare caracteristică este curbarea membrelor, în care între osul soldului și Shin se formează un unghi de deschidere spre exterior. Astfel de încălcare poate apărea cu una sau pe ambele părți simultan. Anume de fețe localizarea patologiei provoacă formarea X-figurative ale membrelor inferioare la copii și adulți.

La unii nou-născuți, medicii au remarcat o ușoară schimbare a poziției articulațiilor genunchilor de tipul de valgus deformare. Acest lucru se datorează o anumită poziție (lateroposition) cvadriceps, muschii coapsei. O astfel de poziție a mușchilor și articulațiilor este fiziologică, în cazul în care datele de măsurare unghiuri corespund medie medicale de indicatori.

Cu forma corectă a picioarelor convențional trasată linia capului femural până la prima perioadă a piciorului, trece prin mijlocul genunchiului, întotdeauna se dovedește a fi dreaptă. Despre curbura arată o astfel de poziție a membrelor inferioare, în care este imposibil de a construi o linie dreaptă prin aceste trei puncte.

Cauzele de dezvoltare a curburii de la picioare

Congenitală valgus deformare a piciorului la copil este adesea o consecință a diferitelor boli genetice. Impactul negativ pe formarea corectă a articulațiilor genunchilor, oase și mușchi la făt pot avea, de asemenea, unii factori ai mediului extern. Încălcarea embriogeneza cauza următoarele motive:

 • situații de stres;
 • aplicarea de medicamente (în special antibiotice) în perioada sarcinii;
 • ecologică poluarea mediului;
 • pătrunderea diferitelor substanțe chimice și toxine în organismul viitoarei mame;
 • radiații ionizante, prejudicii de care depinde de durata de expunere la radiații;
 • acute infecțioase procese, care au fost transferate în perioada purtării copilului;
 • contuzii abdominale unei femei gravide;
 • încălcarea de lucru organe endocrine;
 • agravare sau de debut autoimune boli a mamei în timpul formării fătului osoase și articulare a structurilor.

Boala poate apărea în copilărie sau în adolescență, din cauza lipsei de calciu sau de vitamina D.

Valgus curbura picioarelor la adulți se dezvoltă în urma grele traumatizarea și încălcare ulterioară a structurii osoase, articulare și musculare țesutului, a condițiilor nefavorabile de viață. Astfel, pot fi atribuite următoarele puncte:

 1. Boli inflamatorii ale articulațiilor: bursita, artrite.
 2. Endocrine și boli autoimune care afectează starea mușchilor și a oaselor.
 3. Picioare rupte decalată osoase fragmente.
 4. Subluxations, luxații ale articulațiilor genunchilor.
 5. Pauze mari ligamentelor de la nivelul membrelor inferioare (mai ales în cazul necrotice modificările țesutului conjunctiv).
 6. Aportul insuficient de vitamine și minerale din alimente.
 7. Nefavorabilă situație ecologică.

Semne clinice și diagnostic

În caz de valgus deformante zonele deteriorate ale membrelor — piciorului și articulațiile genunchiului — sunt îndoite și își schimbă poziția fiziologică. Patologia complicată de dezvoltarea progresivă platfus. Pacienții se plâng de senzație dureroasă în zonele nivelul extremităților, oboseală rapidă în timpul de mers pe jos.

valgus-genunchi

Dacă leziunea este însoțită de două sensuri, dar curbură inegală a articulațiilor, pacientul a format treptat, scolioza. În cazurile de la o persoană care suferă de valgus deformare, se modifică mersul — ea devine instabil. Când congenitale curbura picioarele copilului sunt posibile modificări de col femural.

De încălcare a poziției corecte a oaselor și articulațiilor de bine se reflectă la x-ray imagini. Radiografia este considerat principala de diagnosticare tehnica la orice patologie ale aparatului locomotor. Pe baza acestui sondaj specialist determină gradul de deviere a membrelor la poziția normală.

Pentru a determina valgus afecțiuni ale copilului, este destul de simplu atentă examinare. Este, de asemenea, nevoie pentru a măsura un interval între glezna în poziție pliată coapse si compara-l cu norma de vârstă. Utilizarea radiografie permite de a evalua un alt indice de deformare — unghiul de deviere a genunchiului. Dacă se depășește 10 grade, o încălcare a confirmat.

Pentru a stabili cauza valgus curbura genunchii, se realizează diagnosticul de laborator. În biochimic analiza de sânge a pacientului determină indicii de conținutul de fosfor și calciu, nivelul de acid uric, disponibilitatea reumatoidă factori și C-reactive.

Metode de tratament valgus deformare

În cazul în care stabilirea unui astfel de diagnostic copilului corectarea valgus genunchii trebui să fie abordate imediat. La urma urmei, atunci când copilul începe să meargă, crește sarcina pe musculo-scheletic aparatul de la nivelul membrelor inferioare, ceea ce poate contribui la progresia rapidă a bolii. Pentru a elimina valgus folosesc următoarele proceduri terapeutice:

 • sesiuni de fizioterapie;
 • tehnici de masaj;
 • aplicarea de tampoane speciale pentru articulații (recomanda folosirea de orteze), pantofi sau branțuri.

În mod obligatoriu, fiecare pacient este prescris terapeutică educație fizică, de multe ori recomanda cursuri de yoga. La ineficiența terapiei conservatoare de doctor recomanda operație chirurgicală.

Copiii care suferă de valgus afectarea picioarelor, se recomandă pentru a face gimnastica, înot, ciclism. De asemenea, va fi util pentru un astfel de copil umblând desculț pe nisip sau iarbă. Pentru fiecare pacient în mod individual specialist selectează încălțăminte ortopedică speciale tălpi interioare și teșite toc.

Important! Tratamentul valgus de genunchi la copii este de a utiliza toate disponibile metode terapeutice. Este foarte important ca înainte de a proceda la corectarea deformari de la picioare, până când osos și muscular țesut nu și-au pierdut lor de plasticitate.

În cazul în care părinții s-au adresat la medic mai târziu și toate aceste modalități de a corecta un defect nu ajuta, specialiștii recomandă operația.

Scopul intervenției chirurgicale este corecția axei membrului inferior și, în special, de șold, după care se aplică aparatul Ilizarov.

Pot apărea complicații

În valgus deformare a gambei și piciorului destul de des, și mici, și pacienții adulți apar probleme suplimentare. Printre acestea cele mai frecvente sunt următoarele puncte:

 • exprimate dureri deteriorate picior, tot mai puternice, pe fondul eforturilor fizice;
 • leziunile meniscului genunchiului;
 • tracțiune și pauze de articulare a ligamentelor;
 • leziuni degenerativ-distrofice modificările țesutului cartilajului genunchiului (gonartroza).

În perioada postoperatorie poate dezvolta următoarele complicații:

 1. Infecțioase procesele inflamatorii. Pentru a le preveni tije și spițe, care fixează finalitatea într-o anumită poziție, trebuie să se ocupe în mod regulat cu antiseptice.
 2. Sângerare din cauza deteriorarea vaselor de sange la instalarea aparatului Ilizarov.
 3. Pană de fixare de design în procesul de exploatare. În acest caz se efectuează operații suplimentare și înlocuiesc rupt detaliu.
 4. Pronunțată și de lungă durată a sindromului algic. Declanșat nerespectarea regimului motrice și o încălcare a prescripțiilor medicale. În această situație, pacientul este prescris analgezice.

Măsuri preventive

Pentru a preveni apariția și progresia ulterioară de deformare a articulațiilor genunchilor și stop, se recomandă de a exclude de suprasarcină fizic. Extrem de importante în patologia dată zilnice de sport, FIZIOTERAPIA, periodice, cursuri de masaj, alegerea corectă a încălțămintei.

Copiii prescris un set de exerciții. Stimulează corecție de încălcări existente următoarele activități fizice:

 • sărituri pe gimnastică minge în poziția stând cu divortat picioare;
 • mișcarea de tip "bicicletă";
 • înot;
 • captură de obiecte mici de pe podea cu degetele de oprire;
 • mersul cu sprijin pe exterior o parte din talpa.

Masaj ajută la reducerea de manifestare valgus și pentru a preveni recidiva bolii în viitor. El intareste sistemul muscular de la picioare, îmbunătățește sistemul nervos conductivitate, tonifica organismul. Mișcări de masaj deosebit de util atunci când lipsa de activitate fizică. Acestea elimina stagnarea de sânge, inlatura oboseala musculara si reduce durerea. Masaj trebuie să le îndeplinească un specialist cu experiență. Dacă este necesar, el va instrui părinții, astfel încât acestea să poată face la domiciliu de unul singur.

Este important să ne amintim că pentru a trata o boală, cu ajutorul de masaj tehnici de nevoie în mod corespunzător. Copilul nu ar trebui să experimenteze senzații dureroase în timpul efectuării procedurii! În caz contrar, copilul va fi tulpina muschii, fac nazuri, să renunțe la manipulare.

exerciții

Întrebări și răspunsuri

 • De ce valgus înfrângerea de la picioare se dezvoltă în vârstă?

Simptomele acestei boli apar frecvent și la persoanele în vârstă. Cel mai adesea acest fenomen este observat după traumatism anterior, leziuni, dar poate fi și rezultatul creșterii sarcinii pe musculo-scheletic aparatul de la picioare.

 • Dacă rahitism cauza valgus deformare articulară la copii?

Rahitism poate deveni un factor cauzal pentru apariția valgus. La urma urmei, această boală se dezvoltă pe fondul deficitului de vitamina D, necesar pentru formarea de țesut osos. În cazul în care corpul unui copil se confruntă cu lipsă de substanță, oasele de la picioare incep sa se indoaie. De obicei, acest lucru devine vizibil la vârsta de 2-3 ani.

 • Ce beneficii încălțăminte ortopedică?

În valgus severe, se recomandă purtarea de încălțăminte specială. Ea sigur, fixează piciorul în poziția corectă, prin urmare scade sarcina pe picior, genunchi și hip articulațiilor, reduce probabilitatea de a dezvolta platfus și scolioza.

Concluzie

Valgus deformare a articulațiilor genunchilor are relativ favorabil prognosticul. Și în copilărie și în adolescență, copilul trebuie să facă controale regulate la medic pediatru și înguste de specialiști. În timp util de circulație, tratamentul copilul scapă de boli deja la 3-4 ani. Adulți la apariția acestor tulburări, de asemenea, este recomandat să caute ajutor de la un specialist. Tratamentul prescris pentru a preveni progresia patologiei, pentru a scăpa de simptome neplăcute, care reduc calitatea vieții.

15.08.2018